A 10 legjobb húsvéti sütemény receptje

húsvéti sütemény

Húsvét a tavasz ünnepe, amelyet gyakran finom édességek és sütemények készítésével ünnepelünk. Az ünnepi asztalokon olyan különlegességek találhatók, amelyek mindenkit megörvendeztetnek. Az egyik legkedveltebb húsvéti sütemény a hagyományos tojás alakú mézeskalács. Ezek a gyönyörű, színesen díszített sütemények nemcsak ízletesek, hanem vidámságot is hoznak az ünnepi asztalra.

Íme a 10 legjobb húsvéti sütemény recept

Narancsos-mogyorós sárgarépa muffin

Hozzávalók:

  • 2 bögre liszt
  • 1 és 1/2 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/2 bögre cukor
  • 1/2 bögre barna cukor
  • 2 tojás
  • 1/2 bögre olaj
  • 1 bögre reszelt sárgarépa
  • 1/2 bögre narancslé
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1/2 bögre apróra vágott mogyoró

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, és bélelj ki muffin sütőformát papírkosarakkal.
  2. Egy tálban keverd össze a lisztet, sütőport, szódabikarbónát és sót.
  3. Egy másik tálban verd fel a tojásokat a cukorral és barna cukorral.
  4. Adj hozzá az olajat, reszelt sárgarépát, narancslét és vaníliát a tojáshoz. Keverd össze alaposan.
  5. Lassan öntsd hozzá a száraz összetevőket a nedvesekhez, közben folyamatosan keverd.
  6. Keverd hozzá az apróra vágott mogyorót.
  7. Kanalazd a tésztát a muffin formákba, majd süsd 20-25 percig, vagy amíg a tűpróba tiszta eredményt nem ad.

Kókuszos tojás alakú keksz

Hozzávalók:

  • 1 bögre vaj, szobahőmérsékletű
  • 1 és 1/2 bögre porcukor
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 2 és 1/2 bögre liszt
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 és 1/2 bögre reszelt kókusz
  • Ételfesték (sárga, zöld)

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
  2. Egy tálban keverd össze a vajat és porcukrot, majd add hozzá a tojást és vaníliát. Keverd simára.
  3. Egy másik tálban keverd össze a lisztet, sütőport és sót.
  4. Fokozatosan adj hozzá a száraz összetevőket a nedvesekhez, közben folyamatosan keverd.
  5. Oszd el a tésztát három részre. Az egyik részt hagyd fehér, a másikat színezd be sárgára, a harmadikat pedig zöldre ételfestékkel.
  6. Vegyél egy kis mennyiségű tésztát, formázz belőle tojás alakú golyókat, majd forgasd meg a reszelt kókuszban.
  7. Helyezd el a kókuszos tojásokat sütőpapírral bélelt tepsin, és süsd 10-12 percig.

Sárgarépa-citrom muffin mézes diós krémmel

Hozzávalók a muffinhoz:

  • 2 bögre liszt
  • 1 és 1/2 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/2 bögre cukor
  • 1/2 bögre barna cukor
  • 2 tojás
  • 1/2 bögre olaj
  • 1 bögre reszelt sárgarépa
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1/4 bögre frissen facsart citromlé
  • 1 evőkanál citromhéj
  • 1/2 bögre apróra vágott dió

Hozzávalók a mézes diós krémhez:

  • 1/2 bögre méz
  • 1/4 bögre vaj, olvasztva
  • 1 bögre porcukor
  • 1/2 teáskanál vanília kivonat
  • 1/4 bögre apróra vágott dió

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, és készíts muffinokat a formával.
  2. Egy tálban keverd össze a lisztet, sütőport, szódabikarbónát és sót.
  3. Egy másik tálban verd fel a tojásokat a cukorral és barna cukorral.
  4. Adj hozzá olajat, reszelt sárgarépát, vaníliát, citromlevet és citromhéjat a tojáshoz. Keverd össze.
  5. Lassan öntsd hozzá a száraz összetevőket a nedvesekhez, majd keverd hozzá az apróra vágott diót.
  6. Töltsd meg a muffin formákat a tésztával, majd süsd 20-25 percig.

A mézes diós krémhez:

  1. Keverd össze a mézet, olvasztott vajat, porcukrot és vaníliát egy tálban, amíg krémes állagú nem lesz.
  2. Keverd hozzá az apróra vágott diót.
  3. Miután a muffinok kihűltek, kenj mézes diós krémet a tetejükre.

Csokoládés-kókuszos tojások

Hozzávalók:

  • 200 g étcsokoládé (70% kakaótartalom)
  • 1/2 bögre kókuszreszelék
  • 1/4 bögre tej
  • Színes cukorforgács vagy ételfesték (opcionális)

Elkészítés:

  1. Olvaszd fel a csokoládét a tejben vízgőz felett, majd keverd hozzá a kókuszreszeléket.
  2. Készíts tojásformákat egy sütőpapírral bélelt tepsiben, majd öntsd bele a csokoládés-kókuszos keveréket.
  3. Opcionálisan díszítheted színes cukorforgáccsal vagy ételfestékkel.
  4. Tedd hűtőbe legalább 2 órára, amíg a csokoládé megdermed.

Sárgadinnyés túrótorta húsvétra

Hozzávalók:

A piskóta:
  • 4 tojás
  • 1 bögre cukor
  • 1 bögre liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/4 teáskanál só
A túrótöltelékhez:
  • 500 g túró
  • 1 bögre porcukor
  • 1/2 bögre tejföl
  • 4 tojás
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 citrom reszelt héja
A sárgadinnye réteghez:
  • 1/2 sárgadinnye, meghámozva, kockázva

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, és készíts piskótát a tojások, cukor, liszt, sütőpor és só összekeverésével. Öntsd egy tortaformába, majd süsd meg 25-30 percig. Hagyd hűlni.
  2. A túrótöltelékhez keverd össze a túrót, porcukrot, tejfölt, tojásokat, vaníliát és citromhéjat.
  3. Vágd ketté a piskótát vízszintesen. Kenj egy réteg túrótölteléket az alsó piskótalapra, majd helyezd rá a kockázott sárgadinnyét. Borítsd be a maradék túrótöltelékkel, majd fedd le a felső piskótalappal.
  4. Hűtsd le a tortát a hűtőben legalább 4 órán keresztül, majd szeleteld fel tálalás előtt.

Mandulás-mézes kosárkák

Hozzávalók:

  • 1 és 1/2 bögre darált mandula
  • 1 bögre porcukor
  • 1 tojásfehérje
  • 1 teáskanál mandula kivonat
  • Méz és színes tojások a díszítéshez

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 160 fokra, és készíts kosárkákat a darált mandulából, porcukorból, tojásfehérjéből és mandula kivonatból. Gyúrd össze a tésztát, majd formázz belőle kis kosarakat, amelyek közepébe egy mélyedést készítesz.
  2. Süsd a kosarakat kb. 12-15 percig, vagy amíg aranybarnák lesznek.
  3. Amikor kihűltek, locsold meg őket egy kis mézzel, majd helyezz egy színes tojást mindegyik közepébe.

Túrószelet sárgabarackkal és mandulával

Hozzávalók:

A tészta:
  • 2 bögre liszt
  • 1/2 bögre porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 250 g hideg vaj, felkockázva
  • 1 tojás
A túrótöltelék:
  • 500 g túró
  • 1 bögre porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1/2 bögre mandula, apróra vágva
A sárgabarackréteg:
  • 1 bögre sárgabaracklekvár

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.
  2. A tészta elkészítéséhez keverd össze a lisztet, porcukrot, vaníliás cukrot és sót egy tálban. Dolgozd össze a hideg vajjal, majd add hozzá a tojást. Gyúrd össze, majd nyújtsd ki és helyezd a tepsi aljába.
  3. A túrótöltelék elkészítéséhez keverd össze a túrót, porcukrot, vaníliás cukrot, tojásokat, citromhéjat és apróra vágott mandulát. Öntsd a tészta tetejére.
  4. Melegítsd fel a sárgabaracklekvárt, majd simítsd rá a túrótöltelékre.
  5. Süsd a sütőben kb. 40-45 percig, vagy amíg a tészta aranybarnára sül.
  6. Hagyd kihűlni, majd szeleteld fel.

Narancsos-mézes kalács húsvéti mártással

Hozzávalók:

A kalács:
  • 3 bögre liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/2 bögre vaj, szobahőmérsékletű
  • 1 bögre cukor
  • 3 tojás
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1/2 bögre tej
  • 1/4 bögre frissen facsart narancslé
  • 1 evőkanál narancshéj reszelve
A mártás:
  • 1/2 bögre méz
  • 2 evőkanál narancslé
  • 1 teáskanál frissen reszelt gyömbér

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, és készíts kalácsot a lisztből, sütőporból, sóból, vajból, cukorból, tojásokból, vaníliából, tejből, narancsléből és narancshéjból. Keverd össze, majd öntsd a tésztát egy kenyérformába.
  2. Süsd a kalácsot kb. 50-60 percig, vagy amíg a tűpróba tiszta eredményt nem ad.
  3. Közben készítsd el a mártást a mézből, narancsléből és frissen reszelt gyömbérből. Melegítsd fel a keveréket, majd öntsd a kihűlt kalács tetejére.

Mogyorókrémes tojásformájú trüffel

Hozzávalók:

  • 200 g tejcsokoládé
  • 1/2 bögre mogyorókrém
  • 2 evőkanál vaj
  • 1/4 bögre tejszín
  • Csokoládétojás-formák

Elkészítés:

  1. Olvaszd fel a tejcsokoládét a vajjal és tejszínnel vízgőz felett.
  2. Keverd hozzá a mogyorókrémet, amíg sima masszát nem kapsz.
  3. Töltsd meg vele a csokoládétojás-formákat, majd hűtsd le a hűtőben, amíg megdermednek.
  4. Ha kész, óvatosan vedd ki őket a formákból.
  5. Díszítsd ízlésed szerint, például kakaóporral vagy apró mogyoródarabokkal.

Banános-kókuszos muffin

Hozzávalók:

  • 2 bögre liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/4 teáskanál só
  • 1/2 bögre cukor
  • 1/2 bögre kókuszreszelék
  • 2 tojás
  • 1/2 bögre olaj
  • 1 bögre tej
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 2 érett banán, villával összetörve

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, és készíts muffinokat a formával.
  2. Egy tálban keverd össze a lisztet, sütőport, szódabikarbónát és sót.
  3. Egy másik tálban verd fel a tojásokat a cukorral, majd adj hozzá olajat, tejet és vaníliát. Keverd össze.
  4. Kombináld a nedves és száraz összetevőket, majd keverd hozzá a kókuszreszeléket és a banánt.
  5. Kanalazd a tésztát a muffin formákba, majd süsd 18-20 percig, vagy amíg a tűpróba tiszta eredményt nem ad.

Ezek a sütemények garantáltan feldobják a húsvéti asztalt! Jó sütést és boldog húsvétot kívánunk!

Kép forrása: pixabay