A 10 legjobb mártogatós receptje

mártogatós

Mártogatósok a könnyű elkészítésű, társaságokhoz kiválóan alkalmas falatkák, melyeket különféle mártásokba vagy szószokba mártogatva fogyasztunk. Ezek az ételkülönlegességek kiválóan szolgálják az ízek és textúrák összjátékát. A mártogatósok széles választékban elérhetők, beleértve a zöldséges szeleteket, pita kenyeret, tortillachipset vagy akár fűszeres csirkefalatokat. A különféle mártások között szerepelhet guacamole, salsa, joghurt alapú dip vagy akár sajtmártás is. Az ilyen típusú falatkák nemcsak finomak, de kellemes közösségi élményt is nyújtanak, hiszen a résztvevők együtt élvezhetik az ízeket, és a különféle mártások lehetőséget kínálnak a személyre szabásra és az ízlés kielégítésére. Mártogatósok ideálisak baráti összejövetelekre, bulikra vagy akár egy lazább hétköznapi vacsorára is.

Íme a 10 legjobb mártogatós recept

Guacamole

Hozzávalók:

  • 2 érett avokádó
  • 1 kis hagyma, finomra vágva
  • 1 paradicsom, kis kockákra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma, zúzva
  • Friss koriander vagy petrezselyem, apróra vágva
  • Frissen facsart lime vagy citromlé
  • Só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Az avokádókat villával törjük össze egy tálban.
  2. Adjuk hozzá a hagymát, paradicsomot, fokhagymát és a friss zöldfűszereket.
  3. Ízesítsük lime vagy citromlével, sóval és borssal.
  4. Jól keverjük össze, majd hűtsük legalább fél órát a hűtőben.

Hummusz

Hozzávalók:

  • 1 doboz konzerv csicseriborsó (lecsöpögtetve)
  • 2 evőkanál tahini (szezámmagkrém)
  • 2 gerezd fokhagyma, zúzva
  • Frissen facsart citromlé
  • 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • Só és őrölt fekete bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A csicseriborsót, tahinit, fokhagymát, citromlevet és olívaolajat tegyük egy aprítógépbe.
  2. Pürésítsük, amíg sima nem lesz.
  3. Ízesítsük sóval és borssal.
  4. Tálaljuk friss zöldségekkel vagy pita kenyérrel.

Salsa dip

Hozzávalók:

  • 3-4 paradicsom, kis kockákra vágva
  • 1 kis hagyma, finomra vágva
  • 1-2 zöld paprika, apró kockákra vágva
  • Friss koriander, apróra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma, zúzva
  • Frissen facsart lime vagy citromlé
  • Só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Keverjük össze a paradicsomot, hagymát, zöld paprikát, koriandert és fokhagymát egy tálban.
  2. Locsoljuk meg lime vagy citromlével.
  3. Ízesítsük sóval és borssal.
  4. Keverjük össze alaposan, majd hagyjuk pihenni a hűtőben egy ideig, hogy az ízek jól összeérjenek.

Fűszeres tejfölös mártás

Hozzávalók:

  • 1 csésze tejföl
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 gerezd fokhagyma, zúzva
  • Frissen facsart citromlé
  • Só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Keverjük össze a tejfölt, köményt, fűszerpaprikát és zúzott fokhagymát egy tálban.
  2. Ízesítsük citromlével, sóval és borssal.
  3. Keverjük össze alaposan, majd hűtsük le a hűtőszekrényben legalább 30 percig.

Csirke Buffalo mártás

Hozzávalók:

  • 1/2 csésze olvasztott vaj
  • 1/2 csésze csiliszósz
  • 1 evőkanál ecet
  • 1 teáskanál Worcestershire szósz
  • 1/2 teáskanál cayenne bors
  • 1/2 teáskanál fokhagymapor
  • Só ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Melegítsük fel a vajat egy serpenyőben közepes lángon, majd adjuk hozzá a csiliszószt, ecetet, Worcestershire szószt, cayenne borsot és fokhagymaport.
  2. Főzzük kis lángon, kevergetve, amíg az összetevők jól összeolvadnak.
  3. Ízlés szerint sózzuk meg.
  4. Hagyjuk kihűlni, majd tálaljuk csirkeszárnyakkal vagy zöldségekkel.

Füstölt Paprikás Joghurtmártás

Hozzávalók:

  • 1 csésze görög joghurt
  • 1 teáskanál füstölt paprika
  • 1 gerezd fokhagyma, zúzva
  • Friss petrezselyem, apróra vágva
  • Só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Keverjük össze a görög joghurtot, füstölt paprikát és zúzott fokhagymát egy tálban.
  2. Adjuk hozzá friss petrezselymet, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
  3. Jól keverjük össze, majd hűtsük le a mártást a hűtőben.

Mézes Sriracha Mártás

Hozzávalók:

  • 1/2 csésze méz
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál Sriracha szósz
  • 1 teáskanál rizsecet
  • 1 gerezd fokhagyma, zúzva
  • Só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Keverjük össze a mézet, szójaszószt, Sriracha szószt, rizsecetet és zúzott fokhagymát egy kis tálban.
  2. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
  3. Keverjük addig, amíg az összetevők jól összekeverednek.
  4. Tálaljuk zöldségekkel vagy sült csirkefalatokkal.

Avokádós Tejfölös Mártás

Hozzávalók:

  • 1 érett avokádó, pépesítve
  • 1 csésze tejföl vagy görög joghurt
  • Friss lime vagy citromlé
  • Friss koriander, apróra vágva
  • Só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Keverjük össze az avokádót és tejfölt egy tálban.
  2. Locsoljuk meg friss lime vagy citromlével.
  3. Adjuk hozzá a friss koriandert, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
  4. Jól keverjük össze, majd tálaljuk tortilla lapokkal vagy zöldségekkel.

Feta és Olívamártás

Hozzávalók:

  • 200 g feta sajt
  • 1/2 csésze olívabogyó (fekete vagy zöld), apróra vágva
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • Friss oregánó és petrezselyem, apróra vágva
  • Frissen őrölt fekete bors

Elkészítés:

  1. Törjük össze a fetát egy tálban.
  2. Keverjük hozzá az apróra vágott olívabogyót, olívaolajat, friss fűszereket és fekete borsot.
  3. Jól keverjük össze, majd hűtsük le a mártást a hűtőszekrényben.

Curry-mézes Mártás

Hozzávalók:

  • 1/2 csésze majonéz
  • 2 evőkanál méz
  • 1 teáskanál curry por
  • 1 evőkanál dijoni mustár
  • Frissen facsart citromlé
  • Só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Keverjük össze a majonézt, mézet, curry port, dijoni mustárt és citromlevet egy tálban.
  2. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
  3. Jól keverjük össze, majd hűtsük le a mártást a hűtőszekrényben.

Ezek a mártogatósok kiválóan illenek zöldségekhez, pita kenyérhez, húsokhoz vagy ropogtatnivalókhoz. Jó étvágyat kívánok!

Kép forrása: pixabay