Birsalmasajt készítése egyszerűen, isteni finom

birsalma

A birsalmasajt egy hagyományos magyar desszert, amelyet gyakran készítenek az őszi és téli hónapokban, amikor a birs éppen szezonja van. A birsalmasajt egy igazán ízletes csemege, amelyet könnyedén elkészíthetsz otthon is. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a birsalmasajt elkészítésének lépéseit, hogy te is élvezhesd a finom ízét.

Hozzávalók:

  • 1 kg érett birsalma
  • 500 g cukor
  • 1 citrom leve és héja
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 1/2 teáskanál vaníliacukor
  • 1/2 teáskanál reszelt gyömbér (opcionális)
  • 2 dl víz

Elkészítés:

  1. Először is, válaszd ki az érett birsalmákat. A birsalma az egyik legfontosabb hozzávalója a birsalmasajtnak, így fontos, hogy jó minőségű és érett gyümölcsöt használj. Mosd meg és hámozd meg a birsalmákat, majd vágd őket kis kockákra, hogy könnyebben főzhetőek legyenek.
  2. Egy nagy lábasban tedd össze a birsalmakockákat, a cukrot, a citromlevet és héját, a fahéjat, szegfűszeget, szerecsendiót, vaníliacukrot és a gyömbért (ha használod). Ezek a hozzávalók adják meg a birsalmasajt gazdag ízét.
  3. Önts hozzá 2 deciliter vizet, majd kezdd el főzni közepes lángon. A birsalmát addig főzd, amíg teljesen puhává nem válik. Ez általában kb. 30-40 percet vesz igénybe, attól függően, hogy mennyire érettek voltak a birsalmák kezdetben.
  4. Amikor a birsalmak teljesen megfőttek és pépesre váltak, vedd le a tűzről, és hagyd kihűlni egy kicsit. Ekkor ismételten keverd át az egészet, hogy a hozzávalók jól elvegyüljenek.
  5. Közben készíts elő üvegeket vagy tálakat, amelyekben tárolni fogod a birsalmasajtot. Használhatsz hagyományos üvegeket, melyeket leforrázol, vagy műanyag tárolódobozokat is.
  6. Töltsd át a még langyos birsalmasajtot az előkészített tálakba vagy üvegekbe. Ügyelj rá, hogy ne legyenek levegőbuborékok a birsalmasajtban, és simítsd el a tetejét.
  7. Hagyd a birsalmasajtot teljesen kihűlni, majd tedd hűtőszekrénybe legalább egy éjszakára, hogy az ízek jól összeérjenek.
  8. A birsalmasajt kész, és már fogyaszthatod is! A legjobb módszer az, ha kenyérre vagy pirítósra kenve élvezed, de tökéletesen passzol desszertként is, például vaníliafagylalttal.

A birsalmasajt készítése valóban egyszerű, és a végeredmény egy olyan finomság, amelyet egész évben élvezhetsz. Kísérletezhetsz az ízesítéssel is, például hozzáadhatsz diót vagy mazsolát a birsalmasajthoz, hogy még gazdagabbá tedd az ízét. Bármilyen módon is készíted el, a birsalmasajt remek módja annak, hogy kihasználd a szezonális birsalmát, és egy finom desszerttel vagy szendvicssel kényeztesd magad és családod. Jó étvágyat!

Kép forrása: pixabay