Külső aranyér kezelése házilag, így csináld!

külső aranyér

Az aranyér, más néven hemorrhoid, egy igen kellemetlen probléma lehet, amely sokak számára a mindennapi életet is megkeserítheti. Az aranyér olyan vénás duzzanatokat jelent az anus környékén, amelyek gyulladhatnak és fájdalmat, viszketést, vérzést okozhatnak. Külső aranyér esetén ezek a duzzanatok a végbél környékén találhatók, és szabad szemmel is jól láthatók. Szerencsére a külső aranyér kezelése házilag is lehetséges bizonyos esetekben, de mindenképpen fontos szakorvosi tanácsot kérni az elhanyagolt esetekben vagy ha a tünetek súlyosak.

Az alábbiakban bemutatom a legfontosabb lépéseket és otthoni kezelési módszereket a külső aranyér enyhítésére:

 1. Megfelelő higiénia: Az aranyér tüneteinek kezelésének egyik alapja a megfelelő higiénia. Fontos, hogy rendszeresen és alaposan mossunk kezet, különösen a WC használata után. Az aranyér környékét pedig enyhe, szagtalan szappannal és langyos vízzel tisztítsuk meg, majd óvatosan szárítsuk meg puha törlőkendővel vagy szárazra. Erős dörzsölés helyett nehezen szétszedhető toalettpapír helyett inkább vizes toalettpapírt használjunk, vagy fürdőszobaszöveteket.
 2. Gyulladáscsökkentő krémek és kenőcsök: Számos gyógyszertárban és drogériában kaphatók gyulladáscsökkentő krémek és kenőcsök, amelyek segíthetnek a külső aranyér tüneteinek enyhítésében. Az ilyen termékekben általában olyan hatóanyagok találhatók, mint a hidrokortizon, a lidokain vagy az aloe vera. Ezeket a krémeket óvatosan alkalmazzuk a problémás területen, és mindig tartsuk be a csomagoláson található utasításokat.
 3. Fájdalomcsillapítók: Ha a külső aranyér okozta fájdalom súlyos, akkor szájon át bevehető fájdalomcsillapítók is segíthetnek az enyhítésében. Azonban mindig kérjük szakorvos tanácsát az alkalmazás előtt, különösen, ha más gyógyszereket is szedünk.
 4. Hűtés: A jég vagy hideg kompresszumok alkalmazása segíthet a duzzadt aranyér csökkentésében és a fájdalom enyhítésében. Helyezzünk egy vékony törölközőt vagy védőréteget a bőr és a jég közé, hogy ne okozzunk fagyási sérüléseket. Kb. 15 percig hagyjuk rajta, majd pihentessük a területet.
 5. Bőrpuhító szerek: Az aranyér okozta fájdalom és irritáció enyhítése érdekében alkalmazhatunk bőrpuhító szereket, például kamilla vagy körömvirág krémet. Ezek segíthetnek a gyógyulási folyamat felgyorsításában.
 6. Magas rosttartalmú étrend: Az étrend fontos szerepet játszik az aranyér kialakulásában és kezelésében. Fontos, hogy elegendő rostot fogyasszunk, mivel ezek segíthetnek a székrekedés megelőzésében, ami az aranyér kialakulását elősegítheti. Gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák és rosttartalmú ételek beillesztése az étrendbe segíthet a székrekedés megelőzésében.
 7. Folyadékbevitel: A megfelelő hidratáltság is fontos a székrekedés megelőzése érdekében. Naponta legalább 2-3 liter víz fogyasztása ajánlott, mivel ez segíthet a széklet megfelelő állagának fenntartásában.
 8. Mozgás: A rendszeres testmozgás is segíthet az aranyér megelőzésében és a tünetek enyhítésében. A mozgás serkenti a bélmozgást és elősegítheti a széklet könnyebb kiválasztását.

Fontos megjegyezni, hogy bármilyen tünet esetén konzultáljunk szakorvossal, mivel az aranyér tünetei más, súlyosabb betegségek tüneteivel is megegyezhetnek. A szakorvos pontos diagnózist tud felállítani és megfelelő kezelést javasolni, ha szükséges. Az otthoni kezelési módszerek csak az enyhébb esetekben segíthetnek, és soha ne helyettesítsék a szakorvosi tanácsot és kezelést.

Az aranyér nemcsak kellemetlen, hanem krónikus állapot is lehet, ami időről időre visszatérhet. Az életmódbeli változtatások és az otthoni kezelési módszerek mellett a szakorvos által javasolt teráppia, például aranyérkenőcsök vagy kúpok alkalmazása is hatékony lehet a tünetek kezelésében. Ezek a gyógyszerek helyileg hatnak az aranyérre, csökkentik a duzzanatot, a viszketést és a gyulladást.

Az aranyérkezelés során orvosa szükség esetén az alábbi kezelési lehetőségeket is javasolhatja:

 1. Gumi kötöződés (ligatúra): Ez a beavatkozás az aranyérbe szögező vérkeringését szünteti meg, így az aranyér elhal és leesik. Ez általában azoknál az aranyér eseteknél alkalmazható, amelyek nem reagálnak jól a konzervatív kezelésre.
 2. Skleroterápia: Ez a kezelési forma az aranyérbe injektál egy olyan vegyületet, ami összehúzza és összekapcsolja a vénákat, így az aranyér elhal és felszívódik. Ez általában kisebb méretű aranyér esetén alkalmazható.
 3. Kivágás (hemorroidectomia): Ha az aranyér nagyon súlyos, és más kezelési módszerek nem segítenek, az orvos javasolhatja a műtéti beavatkozást. Ebben az esetben az aranyér teljesen eltávolításra kerül.
 4. Infravörös koaguláció: Ebben a kezelésben az aranyérre koncentrált infravörös fényt használnak, hogy a véredények összehúzódjanak és az aranyér elhaljon.

Az aranyér kezelése egyénenként változhat, mivel az aranyér súlyossága és típusa eltérő lehet. Az otthoni kezelési módszerek csak az enyhébb tünetek enyhítésére szolgálnak, de a súlyosabb eseteknél mindenképpen forduljunk szakorvoshoz.

Az életmódbeli változtatások, például az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás és a megfelelő folyadékbevitel hozzájárulhatnak az aranyér megelőzéséhez. Az aranyér kialakulásának kockázatát növelheti a hosszú ideig tartó ülőmunka, a túlzott erőlködés a székletürítés során, az elhízás és a terhesség.

Összefoglalva, a külső aranyér kezelése házilag bizonyos esetekben lehetséges, de mindig fontos orvosi tanácsot kérni, különösen, ha a tünetek súlyosak vagy hosszan tartanak. Az életmódbeli változtatások és az otthoni kezelési módszerek segíthetnek a tünetek enyhítésében, de súlyosabb esetekben szakorvosi beavatkozásra lehet szükség. Az aranyér kezelésére való hajlandóság és az időbeni orvosi ellátás segíthet elkerülni a kellemetlenségeket és a hosszú távú problémákat.

Kép forrása: freepik